Congres 2015-2016

Congres ‘Recht en Duurzaamheid’

Op vrijdag 27 november vond het congres ‘Recht en Duurzame Ontwikkeling’ plaats. Voor meer informatie over de hieruit voortgekomen congresbundel, klik hier. We blikken graag kort met u terug op deze bijzondere dag.

De dag begon al vroeg toen rond 8:45 uur de eerste deelnemers de ontvangsthal van het Academiegebouw binnenkwamen. Zij werden verwelkomd met de bekende goodiebag, een badge en een kop koffie ofthee. Voor een paar sprekers die later aansloten was de ontvangst van een meer bijzondere aard. Het Academiegebouw werd in de loop van de ochtend streng beveiligd in verband met het bezoek van de Oekraïense president Petro Porosjenko. Deze sprekers werden gelukkig goed opgevangen door een van de leden van de commissie, Friso van de Pol.

 

Rond 9:15 uur werd de dag geopend door de voorzitter van de congrescommissie Helena Beemster en verder ingeleid door prof. Snijders als beschermheer van de vereniging. De dag werd vervolgens geleid door prof. Castermans die de sprekers introduceerde, zorgde voor samenhang tussen de verschillende lezingen en de discussie tussen sprekers en publiek faciliteerde. De eerste spreker, prof. Nico Schrijver, legde het principe van duurzame ontwikkeling helder uit aan de hand van de opkomst en groei van het principe binnen het internationale recht.  Dr. Bernd Biervert volgde met een interessante lezing over de Energy Union waarin hij ook een beeld gaf van de inspanningen die de Europese Unie levert om duurzame ontwikkeling te bereiken. Na de ochtendpauze vervolgden we de plenaire sessie met een kritisch betoog van AG Jaap Spier over klimaatverandering en de Oslo Principles. Het werd duidelijk dat nog te weinig aandacht wordt besteed aande vraag wie precies welke juridische verplichting heeft bij het tegengaan van klimaatverandering en dat de Oslo Principles deze vraag proberen te beantwoorden. Het streven naar duurzame ontwikkeling werd tot slot zeer concreet gemaakt met de laatste lezing van dhr. Barend van Bergen over ‘True Value’. Met interessante praktijkvoorbeelden werd duidelijk gemaakt hoe bedrijven dit principe – dat onder andere tot doel heeft bij berekeningen van winst en verlies rekening te houden met de impact op het milieu – kunnen toepassen.

Na een uitgebreide lunch begaf men zich naar de workshoplocaties. Daar werden de deelnemers hartelijk ontvangen door het bestuur en drie leden van de commissie – Anna Jorna, Magda Wistuba en Pepijn Hek – die inmiddels alles voor dit middagprogramma hadden klaargezet. De deelnemers konden twee van de zeven workshops – waaronder workshops van Mordenate-alumni Silvia Gawronski en Miranda Geelhoed – bijwonen om zo meer specifieke kennis op te doen over het thema. Na de workshops begaf men zich weer naar het Academiegebouw om de te eindigen met een plenaire discussie. In een ‘Lagerhuis’-opstelling en onder leiding van prof. Castermans onstond een boeiende discussie over de rol van het recht en de politiek bij het streven naar duurzame ontwikkeling.

De dag werd voor alle deelnemers afgesloten met een borrel waar men onder het genot van live jazzmuziek gezellig kon napraten. Voor sprekers, de commissie en het bestuur eindigde de dag met een heerlijk diner dat voor de sprekers georganiseerd was als blijk van dank.

De congrescommissie kijkt met heel veel plezier terug op deze geslaagde dag en wil graag alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid!

Onze Hoofdsponsoren