Studiereis New York 2010-2011

Studiereis New York

Het jaar 2010 stond onder andere in het teken van Eyjafjallajokull, de IJslandse Vulkaan die Mordenate College verhinderde om haar reis naar New York voort te zetten. Een natuurramp die geheel buiten onze macht lag. Het zit in de Mordenate-aard om zich niet uit het veld te laten slaan door een tegenslag. Ondanks het risico op een vulkaanuitbarsting gingen wij opnieuw de uitdaging aan: de bestemming van de Mordenate-studiereis 2011 was wederom New York!

Menige Nederlander denkt dat het vooral de grootmacht Amerika is, die invloed heeft op Nederland, het gezellige land van de klompen, boeren en molens waar wiet gedoogd wordt. Maar het tegendeel is eerder waar. Dat Nederland van invloed is geweest bij de ontwikkeling van New York blijkt onder andere uit de intensieve relatie die zij onderling onderhouden en de gemeenschappelijke geschiedenis. New York is tenslotte van een kleine Nederlandse handelspost uitgegroeid tot financiële supermacht.

Nederland laat op meer gebieden zijn sporen na. Wat te denken van Mordenate College zelf. Enkele alumni hebben zich in New York gevestigd en zijn betrokken bij megazaken. Gerenommeerde Nederlandse advocatenkantoren hebben een eigen vestiging in New York. Dat Amerika wat van Nederland kan leren, wordt zo maar voortdurend weer bevestigd.

Van 21 tot en met 28 april 2011 zijn 24 Mordenates samen met Prof. Snijders en zijn echtgenote afgereisd naar New York, “The Big Apple”. New York had zowel op juridisch als cultureel gebied ontzettend veel te bieden. Zo hebben wij onder andere een bezoek gebracht aan de Verenigde Naties, de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties, New York University, het Amerikaanse advocatenkantoor Simpson Thacher & Bartlett, Night Court en het New York State Supreme Court.

Tevens hebben wij the Metropolitan Museum of Art, the Museum of Modern Art en Central Park bezichtigd. De jaren zeventig zijn herleefd tijdens de musical Mamma Mia en in velen Mordenates schuilden een bowlingtalent. Bovendien wisten de reisdeelnemers zich ’s avonds te vermaken: van een jazzclub tot een Amerikaanse speelhal.

Mordenate College heeft New York niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Wij hebben een onvergetelijke indruk achtergelaten, zoals het ons als Nederlanders betaamt. Met een enthousiaste groep reisdeelnemers was het een ontzettend leerzame week, die voorbij is gevlogen. De studiereis naar New York is er eentje die we niet snel meer zullen vergeten.

Een gedetailleerd reisverslag is hier na te lezen. Ingelogde leden kunnen de foto’s hier vinden.

Anne Hendrikx
Coördinator Reiscommissie 2011

Onze Hoofdsponsoren