Studiereis Lissabon 2012-2013

Studiereis Lissabon

Mordenate College is op 20 april naar het prachtige en zonnige Lissabon gegaan. Met 24 reisdeelnemers verbleven wij daar tot 24 april in het hart van het centrum. Ingelogde leden kunnen de foto’s hier vinden.

De eerste twee dagen vormden een culturele weekend met als hoogtepunten de Castelo de São Jorge,  Torre de Belém, het monument der Ontdekkingen, Mosteiro dos Jerónimos en het Berardo Museum. Ook hebben we heerlijk kunnen genieten van diner met Fado, de beroemde pasteitjes uit Belém en het prachtige uitzicht tijdens het diner bij de Elvador de Santa Justa.

Na twee culturele dagen, was het tijd voor het juridisch vuurwerk. Het lontje van de juridische vuurpijler werd waarlijk afgestoken door de Nederlandse ambassadeur. We hebben een hartelijk ontvangst gekregen in zijn residentie. De ambassadeur deelde zijn kennis en ervaringen waardoor wij een goed beeld kregen van de sociaaleconomische en institutionele structuren in Portugal. Deze structuren plaatste hij overigens in een historisch perspectief opdat wij beter begrepen waarom deze structuren op bepaalde punten verschillen van de Nederlandse pendanten. Met deze kennis waren wij goed geëquipeerd voor de overige bezoeken die gepland stonden.

Een van die bezoeken was aan de EU en de wetenschap gewijd. De European Monitoring for Drugs and Drug Abuse liet ons een knap staaltje rechtsvergelijking zien waarin verschillende maatregelen (met betrekking tot drugsmisbruik) en de behorende effecten in kaart zijn gebracht. We hadden de mogelijkheid om al onze vragen over drugs en drugswetgeving te stellen. Voor wie een scriptie wil schrijven op dit gebied, is het zeker de moeite waard om naar de data van dit instituut te bekijken.

Verder kon de rechtspraak niet ontbreken. Bij het Constitutioneel Hof maakten wij kennis met de staatsrechtelijke positie van het Hof. Ook werd het actuele vraagstuk van het ongrondwettig verklaren van de begroting besproken. Daarna kregen wij een kijkje in de bibliotheek, de zogenoemde Arab Room en de prachtige tuin. De Supreme Court,  die wij de dag erop bezochten, deed voor wat betreft uitstraling niet onder. De Supreme Court is gelegen aan de Praça do Comércio dat aan de Taag ligt. De vice-president van de Supreme Court vertelde ons over de competentie van het gerecht en van de lagere rechtbanken. Een interessant feitje is dat deze Supreme Court, vergeleken met andere Europese Supreme Courts, de kortste termijn voor doen van een uitspraak heeft! Naast twee grote zwaargewichten in de rechtspraak bezocht te hebben, zijn wij ook naar een ‘vredesrechter’ gegaan. Het werk van de vredesrechter is het bereiken reconciliatie tussen partijen. De vredesrechter acht zich alleen bevoegd bij geschillen onder de € 500.

De advocatuur is natuurlijk niet achterwege gelaten in onze reis. Dinsdagochtend stonden wij op de stoep bij Baroccas Advogados. Drie advocaten en de managing partner waren aanwezig. De advocaten hebben door middel van humor, een quiz en prijzen vier uur lang de aandacht van ons weten te krijgen. Deze middelen diende natuurlijk een doel: het juridisch systeem van Portugal uitleggen en hardnekkige vooroordelen over Portugal de wereld uit helpen. Dat laatste bleek inderdaad in een bijzonder geval nodig. Zo antwoorde een student op de vraag hoeveel vakantiedagen Portugezen hebben: 40! Later is een van de advocaten meegegaan naar de Orde van Advocaten, waar onder andere weer herinnerd werden aan de ethiek binnen de advocatuur.

Een heel leuk bezoek was aan de journalist José da Silva. De journalist vertelde over zijn werk en ervaringen, maar er was veel ruimte voor inbreng van de studenten. Al gauw ontstond er een discussie over de vraag hoe groot de invloed van de media nu werkelijk is en of de politiek niet de media bespeelt in plaats van andersom.

Woensdag zijn wij nog naar twee universiteiten gegaan: de Universiteit van Lissabon en de Katholieke Universiteit. Van het eerst genoemde kregen wij een interessante doch pittige seminar over Europees belastingrecht. De dag is afgesloten met een balletvoorstelling in de fameuze Teatro Camões.

We hebben op de laatste avond genoten van een balletvoorstelling in de fameuze Teatro Camões.

Voor vertrek hebben wij op de donderdag nog kunnen picknicken en een quiz gespeeld. We hopen dat iedereen minstens net zoveel plezier heeft beleefd aan de reis als de commissie.

De Reiscommissie

Ali Mohammad (voorzitter)
Sofja Goldstein
Jos van der Klein
Marieke Pols
Marlou Timmerman

Onze Hoofdsponsoren