Studiereis Athene 2016-2017

Studiereis Athene

In april 2018 is Mordenate College met een dertigtal van haar leden en haar beschermheer professor Snijders naar Athene afgereisd. In de vroege ochtenduurtjes van woensdag 11 april vlogen we vanaf Schiphol naar Athene, de stad waar we de komende vijf nachten gingen doorbrengen. Ingelogde leden kunnen de foto’s hier vinden.

Eenmaal aangekomen in de bakermat van de democratie begonnen we ons volle programma met een bezoek aan het Nederlands Instituut Athene, een interuniversitair wetenschappelijk instituut dat onderzoek in Griekenland faciliteert. In het prachtige pand aan de voet van de Akropolis heeft de directeur van dit instituut, zelf een archeoloog, ons een spoedcursus archeologie gegeven en geïnformeerd over de huidige opgravingen in Griekenland. Dit was voor ons als juristen een interessante afwisseling met onze eigen academische interesses. Wij vervolgden onze reis naar Zepos & Yannopoulos, een gerenommeerd Grieks advocatenkantoor. Daar werden we ontvangen door de managing partner, en kregen we een college over het Griekse rechtssysteem en de advocatuur.

 Donderdag was wederom een juridische dag. Na een heerlijk ontbijt op het dakterras van ons centraal gelegen hotel, wandelden we onder de ochtendzon naar de Piraeus bank, de grootste financiële instelling van Griekenland. Daar werden we ontvangen door ondermeer de voorzitter en de hoofdeconoom van deze bank, en kregen we een zeer uitgebreid college over de staat van de Griekse economie. Met belangstelling hebben wij geluisterd naar uitleg over de Griekse schuldencrisis vanuit hun eigen perspectief. Na de lunch gingen we door naar het Helleense parlement, waar we werden rondgeleid door een zeer betrokken historicus, die bij ieder detail een verhaal had.

De volgende dag gingen we volledig uitgedost op pad. Naast de Nederlandse ambassade en de VN Vluchtelingenorganisatie, gingen we in de avond namelijk naar de Opera. Bij de Nederlandse ambassade leerden we over de Grieks-Nederlandse betrekkingen en hoe het is om als Nederlands ambtenaar gestationeerd te zijn in het buitenland. Het tweede bezoek van de dag, aan de VN Vluchtelingenorganisatie was razend actueel. De betrokken vrijwilligers konden ons uit eigen ervaring vertellen hoe de situatie op de Griekse eilanden is en wat voor uitdagingen er in de toekomst zullen zijn. Na het avondeten bezochten we de prachtige Nationale Opera van Griekenland, waar we naar een uitvoering gingen van Mozart’s ‘Die Zauberflöte’. De avond was betoverend mooi.

In het weekend hadden we culturele activiteiten op het programma staan. We konden het haast niet beter treffen, want op zaterdag dag was de Mediterraanse zon ook echt goed doorgebroken, met tropische temperaturen tot gevolg. We begonnen deze dag met een culturele wandeling, met als hoogtepunt het Parthenon. Onze leden hebben gedurende deze wandeling, net als iedere andere dag, elkaar wat bijgeleerd door op verschillende punten een referaat te houden. Na de late lunch stond het Nationaal Archeologisch Museum op de planning. Op zondag hebben we de boot naar Aegina gepakt, een eiland voor de Atheense kust. Ook hier hebben we een culturele wandeling georganiseerd en genoten van de schoonheid die dit eiland te bieden heeft.

Maandag was de laatste dag, maar dat betekende niet dat we achterover konden zitten. We hadden wederom twee juridische bezoeken op het programma staan. Aan de voorzitter van de Reiscommissie was de eer om de Griekse aandelenbeurs officieel te openen. We hielden ons hart vast toen dit even mis leek te gaan (er leek te vroeg op de knop te worden gedrukt), maar gelukkig veroorzaakten we niet een nieuwe economische crisis. Na de cursus over aandelenhandel gingen we door naar het Ministerie van Justitie, Transparantie en Mensenrechten. Daar werden we ontvangen door niemand minder dan de Minister van Justitie en drie van zijn topadviseurs (bestaande uit een hoge rechter, een officier van justitie en een topadvocaat). Hier werden we voorgelicht over de impact van bezuinigingen op het Griekse rechtssysteem en over toekomstige uitdagingen voor Griekse juristen. Vervolgens spoedden wij ons naar het vliegveld en landden we ’s avonds laat weer in Nederland.

Wij willen de sponsoren heel hartelijk danken voor het mogelijk maken van onze jaarlijkse studiereis en kijken terug op een zeer geslaagde reis.

Onze Hoofdsponsoren