Studiereis Madrid 2016-2017

Studiereis Madrid

Dit jaar verbleef Mordenate College onder leiding van de reiscommissie, bestaande uit Magda Wistuba, Lucy de Ruiter, Anna Jorna, Tim Lubbers en Thomas Meekel, in Madrid! Op 29 maart 2017, een paar dagen nadat de Spaanse zon de laatste sneeuw deed smelten, vertrokken wij met een groep van 31 Mordenates en professor Snijders naar de Madrileense regio. De stad was ons goedgezind, want we begonnen de reis met warm weer en heerlijke traditionele tapas. Ingelogde leden kunnen de foto’s hier vinden. 

 

Om niet het gevoel te krijgen dat we op een zorgeloze vakantie waren, begonnen we na de lunch meteen aan het juridische gedeelte van de reis. Op het programma stond een bezoek aan de International Organization for Migration. Daar zijn wij te weten gekomen wat IOM in Spanje, en wereldwijd, doet om het lot van migranten te verbeteren en wat de boodschap is die zij uitdragen om migratie in een positief daglicht te stellen. Ook gingen wij in gesprek met twee migranten over hun ervaringen en verhalen. De relevantie van dit bezoek werd ons enkele dagen na terugkomst meteen duidelijk, toen er veel media-aandacht werd gegeven aan de situatie van migranten in de kuststreek van Afrika. De IOM verricht veel werk in dat gebied en werd ook vaak door de media aangehaald.

Donderdag stond in het teken van de Spaanse advocatuur. In de ochtend bezochten wij de Spaanse Orde van Advocaten, waar ons werd uitgelegd hoe de advocatuur in Spanje is georganiseerd. Ook is uitgebreid met ons besproken hoe de technische systemen die door de Spaanse juristen worden gebruikt werken. Dit was erg interessant voor ons om te horen met het oog op de inwerkingtreding van KEI. Het was voor velen verrassend om te horen dat Spanje al jarenlang bezig is met het digitaliseren van haar rechtssysteem. In de middag brachten wij een bezoek aan het grootste advocatenkantoor van Spanje, Garrigues. Daar werd ons door een stagiaire uitgelegd hoe de opleiding tot advocaat in Spanje is geregeld en kregen wij een uitgebreide lezing over het arbeidsrecht in Spanje van een partner van Garrigues. In de avond mochten we genieten van traditionele Valenciaanse paella.   

Om goedgemutst aan de dag te beginnen hebben we een bliksemsnelle churros-stop gemaakt onderweg naar de Hoge Raad. Bij de Hoge Raad kregen we een rondleiding door het prachtige gebouw. Na de lunch verlieten wij het oude centrum om ons te begeven naar de Nederlandse ambassade die, onconventioneel, in een wolkrenkrabber is gevestigd. Daar hebben we veel geleerd over hoe het is om diplomaat te zijn en over de manier waarop zaken in Spanje worden gedaan en geregeld. De avond stond in het teken van een geweldige zarzuelavoorstelling in een prachtig oud theater.

In het weekend mochten we eindelijk de prachtige plekken in en rondom Madrid verkennen. Zaterdag bracht ons naar het Escoriaal, waar enkele Mordenates onze kennis van de geschiedenis hebben getest en vergroot. In de avond werden we geïntroduceerd in de wondere wereld van de betoverende flamencodans. Zondag hebben wij het Koninklijk Paleis, het Museo del Prado en het Retiropark verkend. Daarnaast hebben we een mooie standswandeling gemaakt.

Maandag was alweer onze laatste dag in Madrid, maar dat was voor ons geen reden om het rustig aan te gaan doen. In de vroege ochtend stonden wij ons te verwonderen over de architectuur van het gebouw van het Constitutionele Hof van Spanje. Eenmaal binnen werden wij ontvangen door professoren en hebben wij een lange lezing gehad over de (rechts-)geschiedenis van Spanje en het Spaanse rechtssysteem. Na afloop haastten wij ons richting het kantoor van Uria Menendez. Daar konden wij genieten van een zeer vermakelijke en boeiende presentatie over de Spaanse economie, de Spaanse financiële crisis en over hoe het is om als Nederlandse advocaat in Spanje werkzaam te zijn. We sloten de dag af met een uitgebreide lunch en de vlucht naar Nederland. 

Wij kijken terug op een zeer geslaagde reis. Wij willen onze sponsoren hartelijk danken voor het mede mogelijk maken van ons Spaanse avontuur.

Onze Hoofdsponsoren